Proiectul "Nedeia Sibielului"

“NEDEIA SIBIELULUI” este un proiect prin care ne dorim să sprijinim comunitatea din Sibiel să-și promoveze moștenirea culturală și să o transmită noilor generații.

Proiectul va urmări trei direcții principale, care vor ajuta la promovarea și consolidarea produselor culturale din Sibiel:

  1. Sprijinirea artiștilor să creeze.
  2. Realizarea unei platforme suport online pentru Muzeul de Icoane pe Sticlă “Pr Zosim Oancea” din Sibiel la care artiștii și publicul larg să aibă acces, care să faciliteze vizualizarea icoanelor și produselor de patrimoniu ale muzeului la rezoluții care pot permite utilizarea acestora ca material didactic și inspirational.
  3.  Facilitarea întâlnirilor dintre artiști și publicul larg, prin concerte și evenimente.

De peste 20 de ani, Muzeul de Icoane pe Sticlă “Pr Zosim Oancea” nu a mai cunoscut activități practice directe și conexe care să stimuleze accesul la cultură prin Muzeu, iar mijloacele de prezentare și de publicitate ale muzeului, de o manieră oficială, profesionistă și consecventă, lipsesc cu desăvârșire.

Proiectul își propune prin activitățile de digitalizare (realizarea unui website modern, fotografierea digitală integrală a colecției muzeale și documentarea provenienței și conținutului fiecărei icoane ) și prin activitățile culturale directe cu diverse categorii de public (tabara de pictura, atelierul de pictura pe sticlă, evenimentul artistic) să faciliteze și să încurajeze implicarea culturală într-o zonă foarte bogată cultural dar extrem de defavorizată prin lipsa inițiativei practice de a trăi această moștenire culturală. Dacă tot acest patrimoniu cultural nu va fi trăit prin activități practice și directe, rezumându-se doar la a se expune obiecte care pot fi vizualizate de un număr limitat de vizitatori, nu se vor crea conexiuni, nu vor mai exista legături existențiale pentru generațiile care vin.

Scopul proiectului cultural este valorificarea moștenirii culturale primite de la înaintași și împletirea acesteia cu activități diverse, pentru a se crea o cultură vie, la care să aibă acces cât mai multe persoane, în care să fie implicată comunitatea locală.

Obiectivul general al proiectului vizează creșterea accesului la cultură în zona Mărginimii Sibiului, defavorizată din punct de vedere cultural și stimularea turismului cultural local având ca generator de practici culturale instituția-emblemă a satului Sibiel- Muzeului de Icoane pe Sticlă “Pr Zosim Oancea”, cu o cofinanțare de 10% din partea autorităților locale- Primăria Orașului Săliște.

Anunțuri

“Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.”
”PNRR. Finantat de Uniunea Europeana – UrmatoareaGeneratieUE” https://mfe.gov.ro/pnrr/ https://www.facebook.com/PNRROficial/
Proiect cofinanțat de Primăria Orașului Săliște
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram